Centrul de știință Experyment

Categoria: Experimente si Demonstratii

Parteneri:
Institutul Polonez

Unde: Muzeul National de Istorie Naturala (vezi harta)

Sos. Kiseleff nr. 1
Bucuresti, sector 1

Programari:

Simbata 30 sep, 10:00 - 18:00

În timpul activităților, la care pot participa copiii cu vârsta de peste 8 ani, verifici singur ce poate opri radiația, afli cum funcționează contorul Geiger, vezi ce obiecte de folosință zilnică sunt radioactive și chiar compui singur diferite modele de elemente, inclusiv pe cele descoperite de Maria Skłodowska-Curie, adică radiul și poloniul. Afli, de asemenea, cum poți descoperi elemente noi și participi la diferite experimente, interesante atât pentru tinerii exploratori, cât și pentru adulți.

Standul polonez de la ediția din acest an a Bucharest Science Festiva este dedicat Mariei Skłodowska-Curie (1867-1934), dat fiind că în 2017 se sarbatoresc 150 de ani de la nașterea acestei savante eminente.

A fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel și prima persoană din istorie laureată de două ori în două domenii diferite ale științelor naturale - fizică (în 1903, împreună cu soțul ei de origine franceză, Pierre Curie) și chimie, în 1911. De asemenea, a fost și prima femeie care a devenit profesor la universitatea pariziană Sorbona.

Cu ocazia acestei aniversări, Institutul Polonez din București a invitat trei instructori de la Centrul de științe Experyment din Gdynia, înființat acum 10 ani, pentru a participa in cadrul Bucharest Science Festival.

Astfel de centre, care au drept scop promovarea științei și tehnologiei prin crearea de experimente distractive și incitante, care stimulează gândirea și provoacă la descoperirea și înțelegerea lumii, au fost construite în număr mare în Polonia în ultimii ani. Dintre ele amintim Centrul de știință Copernic din Varșovia, Centrul Modern de științe din Toru, Experymentarium din Łódź, Centrul Hewelianum din Gdańsk. Călătorind prin Polonia, merită vizitat și Muzeul Maria Skłodowska-Curie din Varșovia, care se află în casa în care aceasta s-a născut. 

Vă invităm la standul Centrului de știință Experyment din Gdynia la București:

29 septembrie, între orele 15.00-22.00 (ultima intrare: 21.00), Muzeul Național de Geologie, șoseaua Kiseleff nr. 2
30 septembrie, între orele 10.00-18.00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, șoseaua Kiseleff nr. 1