Atelierele de biochimie GeneEd

Categoria: Experimente si Demonstratii

Parteneri:
AgroBiotechRom European Biotechnology Week

Unde: Bucuresti

Programari:

Miercuri 27 sep, 09:00 - 17:00
Joi 28 sep, 09:00 - 17:00
Vineri 29 sep, 09:00 - 17:00

Una dintre cele mai importante descoperiri ale ultimilor 100 de ani a fost înţelegerea mecanismului prin care este transmisă informaţia genetică, "cartea de bucate" ce conţine toate reţetele necesare construirii şi funcţionării unui organism viu.

În bună măsură, ceea ce sîntem depinde de ceea ce este înregistrat în această "carte", o moleculă complexă numită ADN (acid deoxiribonucleic). "Povestea" din "carte", este scrisă într-un alfabet chimic ce foloseşte 4 litere; mai precis, 4 molecule denumite adenină (prescurtat A), citozină (C), guanină (G) şi timină (T).

Acest alfabet este comun pentru toate organismele vii, iar mesajul înregistrat în ADN-ul tău îţi va influenţa semnificativ viaţa, fie că eşti o bacterie sau un fluture, o varză sau un om.

ADN-ul poate părea misterios, dar printr-o procedură simplă, folosind cîteva cunoştinţe de chimie şi de biologie, putem să-l extragem şi să-l punem în evidenţă.

Prin atelierele de biochimie GeneEd, un program educaţional interactiv dezvoltat cu sprijinul Asociaţiei AgroBiotechRom, urmărim să stimulăm interesul copiilor asupra ştiinţelor vieţii.

În perioada 27-29 septembrie, sub îndrumarea studenţilor de la Facultatea de Biotehnologii a USAMV, vom desfăşura în şcoli şi licee ateliere practice de extragere a ADN-ului, însoţite de scurte prelegeri despre bazele geneticii.

Atelierele sînt gratuite, dar necesită programare prealabilă.

Activităţile durează circa 60 min. Acestea se pot desfăşura în sala de clasa sau, ideal, într-un laborator de chimie sau de biologie.

Dacă sînteţi profesor şi doriţi să găzduiţi un atelier vă rugăm să completaţi formularul de înregistrare disponibil la https://goo.gl/forms/Snkgc3b9regql3ry1

Dacă sînteţi elev sau părinte şi vă doriţi o astfel de activitate în şcoală vă rugăm să luaţi legătura cu un profesor de ştiinţe, cu dirigintele clasei sau cu conducerea unităţii şcolare de care aparţineţi şi să le transmiteţi formularul de înscriere.

Înscrierile se vor procesa în ordinea înregistrării.