Statia spatiala internationala - l’ISS: quel bilan scientifique?

Categoria: Expozitii

Parteneri:
Institutul Francez

Unde: Institutul Francez (vezi harta)

Bd. Dacia nr. 77
Bucuresti

Programari:

Miercuri 27 sep, 09:30 - 18:30
Joi 28 sep, 09:30 - 18:30
Vineri 29 sep, 09:30 - 16:30
Simbata 30 sep, 09:30 - 15:00

 

Situata pe orbita joasa, la 400 de kilometri de Pamint, Statia Spatiala Internationala (ISS) gazduieste permanent astronautii din anul 2000.

Thomas Pesquet, cel de-al patrulea francez care ramine acolo, este responsabil de efectuarea de experimente medicale si om de stiinta. Dincolo de obiectivele tehnologice si cucerirea spatiului, ISS permite, in absenta (aproape totala) a gravitatiei, sa se efectueze experimente imposibile pe Pamint.

Care sint rezultatele acestor cercetari si repercusiunile lor terestre? Pentru unii, o evaluare generala pozitiva in diferite discipline - fiziologia umana, stiinta materialelor si fluide - dar in contrast, pentru altii costul colosal al ISS nu pare sa merite.

Biologia, fiziologia, studiul fluidelor si stiintele materialelor sunt disciplinele emblematice ale activitatii desf?asurate in ISS.

Daca exista un domeniu in care relevanta ISS in cercetare nu provoaca prea multe dezbateri, este fiziologia umana si pentru un motiv intemeiat: cercetarile in acest domeniu ne vor pregati zboruri indepartate cu echipaj, cum ar fi misiunile martiene.


Concentrarea, inactivitatea fizica, efectul de radiatie sunt principalii parametri studiati.

Consecintele lipsei greutatii sunt, intr-adevar, multiple: modificarea densitatii osoase, evolutia sistemului cardiovascular,etc. Astronautii sunt obligati sa efectueze doua ore si jumatate din activitatea fizica zilnica, sase zile pe saptamina. sase luni pe ISS, echivaleaza cu citiva ani de imbatrinire pe Pamint: se degradeaza masele osoase, se schimba distributia de singe in corp, spune Thomas Pesquet, astronautul francez. Din fericire, este reversibil!

ISS ofera, de asemenea, conditii ideale pentru experimentele in fizica fundamentala, fluide si stiintele materialelor: arderea, solidificarea, comportamentul fluidelor complexe, rezistenta materialelor. Desigur, experimentele de microgravitate pot fi efectuate in timpul zborurilor suborbitale, dar ISS ramine singura platforma potrivita pentru dispozitive de cercetare de durata medie si lunga, care necesita prezenta fiintelor umane.

Expozitia este prezenta in Bucuresti prin generozitatea Cite des Sciences et de l'Industrie de Paris.

 

l'ISS : quel bilan scientifique? 

Située en orbite basse, à 400 kilomètres de la Terre, la Station spatiale internationale (ISS) accueille en permanence des astronautes depuis l’an 2000. Quatrième Français à y séjourner, Thomas Pesquet est chargé de mener à bien des expériences à caractère médical et scientifique. Car, au-delà des objectifs technologiques et de conquête spatiale, l’ISS permet, en l’absence (presque totale) de gravité, de réaliser des expériences impossibles sur Terre. Quel bilan dresser de ces recherches et de leurs retombées terrestres ? Pour certains, un bilan globalement positif dans différentes disciplines – physiologie humaine, science des matériaux et des fluides – mais en demi-teinte pour d’autres au regard du coût colossal de l’ISS.

Expositions mis à disposition par la Cité des Sciences et de l’Industrie de Paris.