Exploratorii frontierelor cosmice

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
European Space Agency Librariile Carturesti Radio România Cultural British Council Editura Humanitas

Unde: Carturesti Verona - cafenea (vezi harta)

Strada Pictor Arthur Verona 13-15, Bucuresti

Programari:

Miercuri 27 sep, 19:00

În urmă cu cinci secole navigatorii europeni deschideau calea spre noi continente, spre noi orizonturi. Prin călătoriile lor au extins dimensiunile lumii cunoscute; dintr-o dată aceasta devenea mult mai mare şi mai bogată. Astăzi ducem mai departe moştenirea primilor exploratori prin misiunile Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în cadrul căreia România este membru cu drepturi depline din 2011.

În ultimii ani, misiunile ştiinţifice şi de explorare ale ESA au fost în atenţia presei prin premiere mondiale precum aterizarea pe o cometă (Rosetta), cea mai detaliată şi precisă cartografiere 3D a galaxiei noastre (observatorul spaţial Gaia), punerea la punct a tehnologiei pentru un observator spaţial de unde gravitaţionale (LISA Pathfinder) sau programul de căutare a vieţii pe Marte (ExoMars).

Cu ocazia Bucharest Science Festival 2017 veţi putea afla mai multe despre aceste misiuni, despre dificultăţile pe care au trebuit să le depăşească, despre succesele şi semi-eşecurile lor, precum şi despre proiectele de viitor ale ESA de la Mark McCaughrean, Senior Advisor pentru Ştiinţă şi Explorare în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

După obţinerea doctoratului din partea Universităţii din Edinburgh, Mark a lucrat la NASA Goddard Space Flight Centre, apoi la mai multe institute astronomice din Tucson, Heidelberg, Bonn şi Potsdam şi a predat astrofizică la Universitatea din Exeter. Profesorul McCaughrean s-a alăturat ESA în 2009, răspunzînd şi de comunicarea rezultatelor obţinute de misiunile astronomice, de heliofizică, explorare planetară şi fizică fundamentală.

Cercetările sale vizează studierea formării stelelor şi sistemelor planetare; de asemeni, Mark activează în echipa de cercetători a viitorului telescop spaţial James Webb, dezvoltat în colaborare de NASA, ESA şi Agenţia Spaţială Canadiană (CSA).

Prof. McCaughrean va fi în dialog cu Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă. Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din Bucureşti, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experienţă de peste douăzeci de ani în jurnalismul de ştiinţă şi a realizat mii de interviuri cu cercetători români şi străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămîna Nobel". A fost bursieră a cîtorva dintre cele mai prestigioase instituţii, universităţi şi programe de pregătire dedicate jurnaliştilor de ştiinţă din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

Informaţii importante:

Discuţiile vor avea loc în engleză.