Exploratorii frontierelor cosmice

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
European Space Agency Librariile Carturesti Radio România Cultural British Council Editura Humanitas

Unde: Carturesti Verona - cafenea (vezi harta)

Strada Pictor Arthur Verona 13-15, Bucuresti

Programari:

Miercuri 27 sep, 19:00

In urma cu cinci secole navigatorii europeni deschideau calea spre noi continente, spre noi orizonturi. Prin calatoriile lor au extins dimensiunile lumii cunoscute; dintr-o data aceasta devenea mult mai mare si mai bogata. Astazi ducem mai departe mostenirea primilor exploratori prin misiunile Agentiei Spatiale Europene (ESA), in cadrul careia Romania este membru cu drepturi depline din 2011.

In ultimii ani, misiunile stiintifice si de explorare ale ESA au fost in atentia presei prin premiere mondiale precum aterizarea pe o cometa (Rosetta), cea mai detaliata si precisa cartografiere 3D a galaxiei noastre (observatorul spatial Gaia), punerea la punct a tehnologiei pentru un observator spatial de unde gravitationale (LISA Pathfinder) sau programul de cautare a vietii pe Marte (ExoMars).

Cu ocazia Bucharest Science Festival 2017 veti putea afla mai multe despre aceste misiuni, despre dificultatile pe care au trebuit sa le depaseasca, despre succesele si semi-esecurile lor, precum si despre proiectele de viitor ale ESA de la Mark McCaughrean, Senior Advisor pentru stiinta si Explorare in cadrul Agentiei Spatiale Europene.

Dupa obtinerea doctoratului din partea Universitatii din Edinburgh, Mark a lucrat la NASA Goddard Space Flight Centre, apoi la mai multe institute astronomice din Tucson, Heidelberg, Bonn si Potsdam si a predat astrofizica la Universitatea din Exeter. Profesorul McCaughrean s-a alaturat ESA in 2009, raspunzand si de comunicarea rezultatelor obtinute de misiunile astronomice, de heliofizica, explorare planetara si fizica fundamentala.

Cercetarile sale vizeaza studierea formarii stelelor si sistemelor planetare; de asemeni, Mark activeaza in echipa de cercetatori a viitorului telescop spatial James Webb, dezvoltat in colaborare de NASA, ESA si Agentia Spatiala Canadiana (CSA).

Prof. McCaughrean va fi in dialog cu Corina Negrea, jurnalist de stiinta. Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizica la Universitatea din Bucuresti, iar din 1995 este redactor la Radio Romania Cultural. Are o experienta de peste douazeci de ani in jurnalismul de stiinta si a realizat mii de interviuri cu cercetatori romani si straini. Din 1998, este corespondentul Radio Romania la Stockholm la „Saptamana Nobel". A fost bursiera a citorva dintre cele mai prestigioase institutii, universitati si programe de pregatire dedicate jurnalistilor de stiinta din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

Informatii importante:

Discutiile vor avea loc in engleza.