Educatia stiintifica in perspectiva profilului psihologic al romanilor

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
Editura Humanitas Radio România Cultural

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

Simbata 30 sep, 17:00 - 19:00

UPDATE: Din cauza agendei incarcate, Prof. Daniel David va participa la discutie prin Skype!

Stocul public de cunoastere stiintifica din Romania contemporana releva un deficit stiintific accentuat: aproximativ 80% din populatie nu dispune de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ; de asemenea, aproximativ 80% dintre romani nu stiu cum este aplicata metoda experimentala de cercetare si opereaza precar cu probabilitatile. In context european, romanii sint mai putin "alfabetizati" din punct de vedere stiintific. Deficitul cognitiv-stiintific al publicului roman este unul dintre cele mai mari din Europa. Conform datelor Eurobarometrului special 224, Romania se afla pe locul 24 din 29 de tari europene (EU29), in ceea ce priveste nivelul cunoasterii stiintifice a publicului.

Am citat din concluziile studiului "stiinta si societate. Interese si perceptii ale publicului privind cercetarea stiintifica si rezultatele cercetarii" (STISOC 2010). Dincolo de analizele academice vedem consecintele aceastei situatii in viata de zi cu zi: respingerea vaccinarii, a ingineriei genetice, a energiei nucleare.

In paralel pseudostiinta este in floare, ajungindu-se inclusiv la "performante" precum prezenta unui astrolog (!) in studiourile televiziunii publice pentru a comenta o eclipsa de soare!

Psihologul Daniel David, autorul studiului "Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor", va dialoga cu Corina Negrea, jurnalist de stiinta la Radio Romania Cultural. despre modul in care trasaturile psihologice ale romanilor incurajeaza sau, dimpotriva, se opun unei educatii stiintifice adecvate.

Prof. univ. dr. Daniel David este seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai si conduce Clinica Universitara de Psihologie "Babes-Bolyai – PsyTech".

Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizica la Universitatea din Bucuresti, iar din 1995 este redactor la Radio Romania Cultural. Are o experienta de peste douazeci de ani in jurnalismul de stiinta si a realizat mii de interviuri cu cercetatori romani si straini. Din 1998, este corespondentul Radio Romania la Stockholm la „Saptamina Nobel". A fost bursiera a citorva dintre cele mai prestigioase institutii, universitati si programe de pregatire dedicate jurnalistilor de stiinta din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

Intrarea este libera, dar  se va face insa in limita locurilor disponibile si locatia isi rezerva drepturile de a opri intrarea spectatorilor pentru a asigura siguranta desfasurarii evenimentului.